Za kruh, za Kodeks!

Kulturne radnice i radnici, umjetnice i umjetnici, članice i članovi udruga u kulturi, strukovnih udruga, predstavnice i zaposlenici ustanova u kulturi, donositeljice odluka, kolege, prijatelji, pozivamo vas da izrazite podršku Kodeksu prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi s ciljem njegove postupne, ali cjelovite primjene u polju kulture i umjetnosti u Hrvatskoj.

Kodeks prakse: Za pošteno plaćeni rad u kulturi razmatra načelo pravedne naknade za sve vrste umjetničkog i kulturnog rada i tipove zaposlenja te predstavlja prvi korak ka pravednijoj kulturnoj proizvodnji i distribuciji. Otvoren je dokument koji pokriva široki raspon tema, od javnih potreba u kulturi do samoregulacije polja, a glavna mu je postavka da pravo na poštenu naknadu postane uređeno pravo i obaveza svakoga tko sudjeluje u kulturnoj proizvodnji, neovisno o vrsti rada i tipu zaposlenja. 

Širenjem načela postavljenih Kodeksom vas, umjetnice i kulturne radnike, sve vas koji stojite iza kulturne proizvodnje, potplaćenog i nezaštićenog rada, iza brojeva, statistika i mjera, pozivamo na korak prema (pre)vrednovanju vlastitog rada, prema otvaranju i zastupanju teme rada u kulturi u široj javnosti i sveobuhvatnoj zajedničkoj borbi za promjene.

Vaš potpis podrške smatramo prvim korakom prema zahtjevu da Kodeks uđe u javne dokumente i institucije, a principi naznačeni u Kodeksu nađu svoje pravne formate, ali i pojedinačne prakse.

ZA pošteno plaćen rad u kulturi!