Privremeno do daljnjega!

Čim je proglašena globalna pandemija, a Hrvatska 13. ožujka uvela tzv. lockdown, županijske i gradske uprave odreda su proglasile privremenu obustavu Programa javnih potreba u kulturi. Odluke su donesene hitro i bez posebnih objašnjenja, a svode se na jednu jedinu začkuljastu rečenicu: Postupak provedbe bit će privremeno obustavljen do daljnjega. Istodobno, nijedna lokalna uprava nije ponudila pomoć ili osmislila mjere koje bi lokalnim kulturnim proizvođačima pomogle da prebrode krizno razdoblje.

Gotovo dva mjeseca nakon uvođenja mjera i s prvim valovima njihova popuštanja, situacija ne izgleda nimalo ‘opušteno’: već nekoliko županija odlučilo je naprosto ukinuti Programe javnih potreba u kulturi (Istarska, Karlovačka, Dubrovačko-neretvanska, Sisačko-moslavačka, Zadarska). Odluke se pravdaju logikom štednje i racionalnog korištenja proračunskih sredstava. Ta retorika jasno pokazuje kako političke elite tretiraju kulturu i njezinu ulogu u društvu, kao i to da one koji u kulturi rade niti ne percipiraju.

Rezovi se tu, nažalost, ne zaustavljaju, mnogi gradovi već najavljuju da će slijediti primjer županija: Dubrovnik, Karlovac, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb. Za lokalnu kulturnu proizvodnju ti su izvori važniji od županijskih jer gradovi naprosto uglavnom raspolažu većim budžetima. Prvi je i to s najavom najoštrijih rezova izašao Milan Bandić, gradonačenik grada s najvećim proračunom i najvećom koncentracijom kutlurne proizvodnje po metru kvadratnom. Politiku rezova u Zagrebu dodatno se pravda troškovima sanacije od posljedica potresa. I tu dolazimo do bolnog mjesta reprodukcije nejednakog kulturnog razvoja centra i periferije: sredstva Ministarstva kulture za očuvanje kulturne baštine, koja su već ionako bila nesrazmjerno velika, sad će još više pretegnuti u odnosu na ulaganja u živu kulturnu proizvodnju u cijeloj zemlji.

Nakon što su je odbacile lokalne uprave, kulturna proizvodnja na periferiji ne može očekivati ništa dobroga ni od resornog Ministarstva.

Kulturne radnice na periferiji: privremeno do daljnjega!