Kulturne radnice ustaju za nadnice! ● Za K.R.U.H.

Zašto ustajemo za nadnice?

Svakodnevna anksioznost.

“Nisam se mogla posvetiti liječenju jer radne obaveze to nisu dopuštale. Psihički, gotovo svakodnevna anksioznost i nezadovoljstvo činjenicom da uloženi trud ne omogućuje dostojni život.”

Kratki razgovor s filmskom radnicom

1. Radni uvjeti do pandemije? U periodu do početka pandemije sam uzastopce dva mjeseca bila u intenzivnoj potrazi za poslom kojeg nije bilo, pa mi zato dosta teško pada činjenica što znam da ga vjerojatno neće biti još dosta dugo… 2. Kako lock-down utječe na tvoj posao? Budući da je jako teško pronaći način putem […]

Sva lica kulture.

Iza kulturne proizvodnje, potplaćenog i neplaćenog rada, brojeva, statistika i mjera stoji na tisuće radnica i radnika u kulturi. Mi stojimo uz njih. Živio Prvi maj!

Nerazumijevanje za naš rad.

“Ove mjere pokazuju nerazumijevanje za naš rad. Ne razumijem što se tu ima dokazivati? Kafići su zatvoreni pa ne moraju dokazati da ne mogu raditi.”

Skupo je biti bolestan.

“Bolovanje u punom smislu riječi ne poznajem, puno sam puta radila bolesna jer me nije imao tko zamijeniti, a bolest znači i mogući prekid suradnje te obustavu honorara. Skupo je biti bolestan.”

Uvijek sam potplaćen.

“Uvijek, u svim angažmanima koje sam radio, bio sam potplaćen. Dapače, i od drugih sam naručivao poslove za koje su svi oni redom bili potplaćeni. To je problem cijelog sektora u kojem je cijena rada jako pala.”

Ulaganje vlastitih sredstva.

“Uložila sam određenu količinu vlastitih sredstava, mimo neplaćenog administrativnog rada, u projekt koji je do daljnjeg odgođen. Naručitelj (EPK Rijeka 2020) se ne javlja jer, valjda, čeka upute od donatora.”

Od danas do sutra.

“Nemam viziju idealnog posla, samo idealnih radnih uvjeta. U redu su mi poslovi koje radim, ali htio bih plaću i socijalnu sigurnost. Trenutno ih nemam i živim od danas do sutra.”

Mnogi od nas nemaju izbora.

“Neugodno mi je prijaviti se za potporu samostalnim umjetnicima koju je Ministarstvo kulture kao mjeru donijelo u travnju, ali nemam izbora. Smiješno je da misle da su mjere dobre samo zato što se ljudi prijavljuju. Mnogi od nas nemaju izbora.”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.